06/03/2021

Minder inbraken in 2020

6.600 minder woninginbraken dan in 2019, 1.300 minder inbraken in bedrijven en handelszaken. Dat zijn spectaculaire cijfers, die we natuurlijk in hun context moeten zien. Het gaat nog maar om cijfers van de eerste helft van 2020. 

2020 was het jaar van de beruchte Coronacrisis. Lockdowns, avondklok, thuiswerk, gesloten grenzen ... voor de inbrekers was het een zware periode. Zich 's nachts op straat begeven was al niet evident: je viel meteen op. Als je niet echt een goede reden kon verzinnen, was je meteen verdacht. Overdag je slag slaan was ook al niet makkelijk. Daar staken de thuiswerkende bewoners wel een stokje voor. Geweer van schouder veranderen dan maar. Klassiek gaan inbreken was niet meer mogelijk, dus zagen veel ICT-vaardige onverlaten hun kans schoon. Het aantal cybercrimes is het voorbije jaar dan ook serieus gestegen.

En wat met de beveiliging? Veel consumenten en bedrijven hebben wellicht een mogelijk nieuwe installatie uitgesteld. Daartegenover staan een aantal nieuwe opportuniteiten: toegangscontrole, crowd control, temperatuurmeting, controle van maskerdracht, sociaal alarm ... Slimme ondernemers sprongen op die kar. De vraag is alleen, of deze dikwijls one shot deals ook een duurzaam karakter zullen hebben.

Activiteiten

Ben je mee met de actuele ontwikkelingen in de veiligheidssector? Ontdek onze opleidingen, workshops of lezingen!

Bekijk alle activiteiten