20/11/2020

Let op met doe-het-zelf beveiliging

De donkere wintermaanden zijn voor inbrekers het geliefde seizoen voor hun (nachtelijke) activiteiten. Elk jaar opnieuw krijgen we in de media dan ook weer heel wat tips en tricks om ons hiertegen te beschermen. Dikwijls worden er ook doe-het-zelf pakketten aanbevolen. Als professionele installateurs weten we dat dit echter tot veel problemen leidt en in het slechtste geval zelfs tot nog gevaarlijkere situaties.

Beveiligen is dan ook een vak apart. Het vergt niet alleen technologische kennis, maar ook inzicht hoe woningen in elkaar zitten en hoe inbrekers werken. Pasklare (doe-het-zelf) oplossingen bestaan dan ook niet. Wij raden aan om steeds met een professionele, erkende installateur te werken. We zetten graag even de voordelen op een rijtje:

  • Een installateur doet veel meer dan alleen installeren. Hij weet perfect hoe inbrekers te werk gaan. Zo kan hij je al meteen helpen met een hele rits preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen.
  • Doordat hij de psychologie van de inbreker kent, weet hij ook welke, waar en hoe detectoren en/of camera's het best geplaatst worden. Daarom begint de installateur steeds met een grondige risico-analyse.
  • Installateurs kennen de producten die ze installeren. Dat is een garantie voor hun betrouwbaarheid en veiligheid. Een professional kan je ook behoeden voor cybercriminelen. Veel zelf aangekochte oplossingen zorgen ervoor dat je in plaats van beter beveiligd, meer kwetsbaar wordt. Geoefende criminelen kunnen immers vanop afstand deze systemen uitschakelen. Erkende installateurs kunnen dit cybergevaar tot een minimum beperken.
  • Wist je dat je een boete kunt krijgen door valse alarmen? Valse alarmen zorgen immers voor bijkomende werklast voor de politie. Een vals alarm is dikwijls het gevolg van een onoordeelkundige plaatsing. Een installateur weet precies  hoe je valse alarmen (en bijbehorende boetes) kunt vermijden.
  • Alle installateurs in België moeten wettelijk erkend zijn door de FOD Binnenlandse Zaken. Alle leden van ALIA zijn alvast erkend. Je vindt een installateur in de buurt via onze winkelzoeker. De volledige lijst van erkende installateurs vind je hier.

Activiteiten

Ben je mee met de actuele ontwikkelingen in de veiligheidssector? Ontdek onze opleidingen, workshops of lezingen!

Bekijk alle activiteiten