12/01/2024

Nieuwe voorzitter ALIA Security

Maak kennis met Johan Chenot, onze nieuwe voorzitter bij ALIA Security. Hij zal de dagelijkse werking van het bestuursorgaan vanaf vandaag mee ondersteunen. 

Johan startte na zijn studies aan de hogeschool te Oostende zijn carrière in 1990 als ambtenaar bij de nationale televisie VRT. Hij koos tijdens zijn studies voor de richting industriële elektronica met een specialiteit in de telecommunicatie en een optie in de luchtvaartelektronica. Heel wat technische bagage dus die hij binnen het telecommunicatiecentrum van de televisie kon gebruiken om mee te helpen bij het project digitalisatie van de televisie in Vlaanderen. 

Met deze ervaring op zak koos hij, na 10 jaar, om de VRT te verlaten en een carrière verder uit te bouwen in de beveiligingswereld. CCTV stond toen aan de vooravond van het digitaliseren van de beelden en al vlug kon hij via A&E Security, een nationale installateur, heel wat projecten begeleiden waarbij ze konden aantonen dat het digitaal beeld, de toekomst was. 

Na een 5-tal jaar werd hij gevraagd om de dienst na verkoop te gaan leiden en mee de remote assistentie uit te bouwen. Opnieuw was dit pionierswerk. Een dienst als gemandateerde van een klant laten inloggen in zijn beveiligingssystemen van op afstand, was toen nog vrij nieuw. 

In 2009 werden de eerste stappen gezet om de onderneming binnen Connexgroup, een groep van installateurs, binnen te loodsen. Johan werd gevraagd om de dienst die actief was op één plaats nu verder uit te bouwen binnen de muren van Connexcenter NV een vergunde alarmcentrale. Het was daar dat hij in contact kwam met het verwerven en auditeren van vergunningen en certificaten. 

Hij mocht in die periode de taak opnemen van vice secretaris bij ACA waar hij nog meer werd betrokken bij de vorming van wetten en normen. 

In 2017 werd hij gevraagd om bij de transitie van de beveiligingsgroep naar Stanley Security, de organisatie te begeleiden bij alles wat normeringen betrof. Vanuit die functie als Security Compliance Manager kreeg hij de kans om via de federatie Techlink zijn eerste stappen binnen ALIA Security te zetten en mee te werken in diverse werkgroepen van INCERT. 

In 2021 werd hij gevraagd om het voorzitterschap op te nemen van de werkgroep kwaliteit en Excellentie als onderdeel van de adviesraad binnenlandse zaken waar hij samen met ACA, ALIA Security en BVBO een stevig advies kon neerleggen.

Wij bedanken Johan om het 3-jaarlijks mandaat als voorzitter van Olivier Snauwaert over te nemen en we zijn Olivier zeer dankbaar voor zijn werk en de ondersteuning in het belang van ons beroep. 

Woord van onze nieuwe voorzitter Johan Chenot 

“Gedreven door de passie voor techniek ben ik in 2000 de uitdaging aangegaan om een carrièreswitch te maken en mij volop in de wereld van de beveiliging te storten. Voornamelijk de voorliefde voor datacommunicatie en innovatie binnen de cameratechniek trokken mij sterk aan om mij te verdiepen in deze uitdagende wereld. 

Ik heb het geluk om binnen een onderneming voor alarm- en camerasystemen te mogen werken waarbij ze kwaliteit, excellentie en knowhow hoog in het vaandel dragen. 

Gaandeweg heb ik via Techlink de beroepsvereniging ALIA Security leren kennen en gezien dat er stuk voor stuk gedreven mensen in zetelen die de belangen van de sector sterk verdedigen. 

Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik de komende periode het voorzitterschap mag waarnemen en getuige mag zijn van boeiende veranderingen die op ons staan te wachten in zowel techniek, wetgeving en normering. 

Ik wil bij deze ook oprecht Olivier Snauwaert danken die op een uitmuntende manier het voorzitterschap heeft waargenomen.” - Johan Chenot 

Activiteiten

Ben je mee met de actuele ontwikkelingen in de veiligheidssector? Ontdek onze opleidingen, workshops of lezingen!

Bekijk alle activiteiten