07/04/2023

Security Day 2023

Op 15 februari vond onze Security Day plaats, we mochten 170 bezoekers ontvangen waaronder installateurs, preventie adviseurs, gemeentebesturen, … De bedoeling van deze dag is om jou op de hoogte te stellen over de evolutie in de elektronische beveiliging en wetgeving.

Dit jaar hebben we gekozen om het thema ‘Security awareness, are we future proof?’ in de kijker te plaatsen. De dag van vandaag moeten we aandachtig zijn voor de evoluties in de elektronische beveiliging, nieuwe producten, nieuwe technologieën, nieuwe trends, … Ook stonden we stil bij de verschillende bedreigingen en cybercriminaliteit.

De dag werd gevuld met interessante sprekers die nog eens benadrukten hoe belangrijk het is om de trends op de voet te volgen. Benieuwd naar de onderwerpen? Raadpleeg hier de Hand-outs. Of lees hieronder hoe de dag is verlopen. 

De Security Day werd ingeleid door Olivier Snauwaert, voorzitter van ALIA Security. Hij licht ons de werking en het belang van de beroepsvereniging toe. Uitwisselen van informatie met de leden en de contacten onderhouden met de overheid zijn onze basisdoelstellingen. Ook heeft ALIA Security diverse werkgroepen zoals het installateurs comité dat regelmatig bij één komt.

Paul Vanderzanden van Euralarm legt ons het belang van een Europese vereniging voor beveiliging en brandveiligheid toe met als uitgangspunt: we hebben maar één kans om een incident te detecteren. Daarom is het belangrijk dat eindgebruikers en consumenten kunnen vertrouwen op de systemen die door onze industrie geïnstalleerd en onderhouden worden en dat is een reden waarom kwaliteit en standaard zo belangrijk zijn voor onze industrie. 

Producten moeten ontworpen worden met een grote bedrijfszekerheid, correct geïnstalleerd en geconfigureerd worden en als ze eenmaal in bedrijf zijn moet er regelmatig controle en onderhoud plaatsvinden. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat wij geen incidenten missen. ALIA Security is als Belgische beroepsvereniging lid van Euralarm.

Bert Hoffer, directeur Directie Private Veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken benadrukt het belang van de communicatie met ALIA Security en licht ons de werking en de verschillende ‘werven’ waar de private veiligheid mee bezig is zoals:

  • de kwaliteit & betrouwbaarheid van het vergunningsbeleid,
  • vermijden/afbouw van de nutteloze valse alarmen,
  • opleidingscriteria voor de installateurs alarmsystemen en camerabewaking,
  • De dienst controle let op de naleving van de regelgeving.

Als we denken aan vermijden van nutteloze alarmen om de overheidsdiensten minder te belasten komen we tot het onderwerp van het ACA, de vereniging van de vergunde meldkamers in België. Peter Henderickx geeft ons 7 goede redenen waarom uw alarmsysteem op een gemonitorde alarmcentrale aan te sluiten en waarschuwt ons voor de ‘do-it-yourself’ systemen.

Nieuwe communicatiesystemen, zijn ze betrouwbaar voor de verbinding van ons beveiligingssysteem naar de alarmcentrale? Niemand beter geplaatst dan ANPI met Ronny Nedergedaelt om ons dit toe te lichten. We hebben het dan vooral over de systemen die gebruik maken van de Cloud. Hoe moeten we daar mee omgaan?

Geen Security Day zonder het te hebben over het kwaliteitsmerk INCERT dat wij hoog in het vaandel dragen. Waarom INCERT? Wat is de meerwaarde voor de eindgebruiker? De gecertificeerde installateurs worden niet vergeten. Zij zijn tenslotte de ambassadeurs van INCERT. Onder het motto ‘een nieuw businessplan’ zal INCERT hen zoveel mogelijk steunen door het merk te promoveren en bekend te maken bij de stakeholders.

Tijd om over de nieuwe rol van camera’s te praten, de camera als detector! Nico Wuyts van Hikvision licht ons de magie van de thermische camera’s toe. Hoe werken ze, wat kunnen ze? Hij toont ons een aantal indrukwekkende toepassingen gaande van perimeter detectie tot branddetectie.

Ook in camera toepassingen is artificiële intelligentie alom tegenwoordig. We kennen allen de toepassingen zoals perimeter detectie, rondhangen op parkeerterreinen, achtergelaten pakketten op publieke plaatsen, nummerplaat herkenning, enz. IMEC Vlaanderen werkt aan een project waar gedragsherkenning van personen ten dienste kan gesteld worden van de veiligheidsdiensten ter preventie van incidenten. Peter Rigole legt ons uit hoe het werkt.

Ook drones zijn niet meer weg te denken in de beveiligingswereld. Het bedrijf TERSEC onder leiding van Tom De Jaeger is daar reeds actief mee bezig in een publiek-private samenwerking en toont een paar mooie voorbeelden van gerealiseerde projecten. Laten we hopen dat de wetgeving zich wat opentrekt naar mogelijke toepassingen in de private sector.

De Security Day werd afgesloten met een netwerk lunch. Bedankt aan alle sprekers, FCO Media en New Security. We kijken alvast uit naar de volgende editie. 

Activiteiten

Ben je mee met de actuele ontwikkelingen in de veiligheidssector? Ontdek onze opleidingen, workshops of lezingen!

Bekijk alle activiteiten